Dokumentární film LETY v Bio Oko a debata s hosty

Začátek: 27. 1. 2020 18:00
Konec: 27. 1. 2020 20:00
Adresa: BIO OKO, Františka Křížka 460, 170 00 Praha 7

V pondělí 27. ledna od 18 hodin se v pražském kině Bio Oko uskuteční promítání celovečerního dokumentárního filmu LETY a následná debata s pozvanými hosty k širším souvislostem romského holokaustu v Čechách. Na tento den připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Událost organizuje ROMEA ve spolupráci s Pražským fórem pro romské dějiny při Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Romští tvůrci ve filmu zachycují snahy mnoha aktérů o odstranění vepřína i přetrvávající debatu o historii místa tzv. cikánského tábora.

Dokument o místě spojeném s romským holokaustem připravoval tým organizace ROMEA průběžně od června 2018. Reportážní záběry z archivu ROMEA TV a z archivu České televize, doplněné o ty aktuální zachycující události posledních dvou let, dokreslují výpovědi přeživších a rozhovory s aktéry porevolučních snah o odstranění vepřína. Součástí práce na dokumentu představovalo také investigativní pátrání po nevyjasněných skutečnostech, které ovlivnily další vývoj odkupu.

Více o dokumentu naleznete ZDE

Deadline