Páté setkání romských studentů Baruvas: S každým dalším setkáním rostu, říká student psychologie

Další - konkrétně páté - z řady setkání romských studentů, další společné zážitky, nabyté vědomosti a vzájemné povzbuzení. Dvaadvacet studentů rozličných středoškolských oborů se sešlo od 22. do 25. března v Týnci nad Sázavou, aby se společně věnovali romské historii, diskuzím o studiu a romské identitě a také aby pod vedením zkušených romských i neromských lektorů vytvořili video se silným vzkazem. Vzkazem pro společnost, v které žijí a v které stále často narážejí na odmítnutí právě kvůli tomu, že jsou Romové. Video organizace ROMEA zveřejní u příležitosti Mezinárodního dne Romů.

"Ze začátku jsem se setkání obával. Bál jsem se, že se tam budu nudit. Ovšem už v den příjezdu jsme si všichni padli do noty a naladili se na stejnou vlnu. Na stejné vlně jsme byli celé setkání až do konce. Poznal jsem spoustu nových sympatických lidí, kteří mají podobné cíle jako já. Každý z nás se snaží v životě něčeho dosáhnout, ovšem až do setkání Baruvas jsme na to byli v uvozovkách sami. Teď je nás na to víc, což mi dodává motivaci být úspěšnější. Za pár dní jsme si k sobě vytvořili skoro až rodinné pouto, které trvá do teď a jsme všichni denně v kontaktu přes sociální sítě," přiblížil své zážitky ze setkání student prvního ročníku ekonomického lycea Kristian.

Mnoho z účastníků se na setkání ostýchalo přijet podobně jako Kristian. Navzájem se neznali a v rámci stipendijního programu šlo většinou o studenty ve věku od patnácti do sedmnácti let, kteří na žádné podobné akci ještě nebyli. Přesto se už první večer podařilo vytvořit přátelské prostředí, díky kterému byli studenti navzájem otevření a ochotní sdílet i citlivá témata. Hovořili třeba o tom, co je motivuje ke studiu nebo jaká je jejich vysněná profese, diskutovali ale také například o zkušenostech s rasismem.

FOTOGALERIE

Uvěřit ve své schopnosti

"Naše setkání trvají vždy jen pár dní. Pokaždé se ale na nich díky hodně intenzivnímu programu a silným zážitkům podaří vytvořit něco, co mezi studenty přetrvá mnohem déle. Moc nás těší sledovat, jak tato setkání pomáhají studentům uvěřit ve své vlastní schopnosti a získat sílu - například k tomu, aby svými vědomostmi a zdravým sebevědomím bojovali s tím, co je v naší společnosti stále ještě zakořeněné. Ať jde o každodenní střety s jakýmsi zevšednělým rasismem nebo hlubší systémovou diskriminací v podobě diskriminace ve vzdělávání, na trhu s prací nebo bydlením," říká k průběhu setkání manažerka stipendijního programu pro romské studenty Jitka Votavová.

Na každé setkání zvou organizátoři řadu zajímavých osobností. Za studenty přijely například zástupkyně organizace Dovednost a nadání, které studentům představily mentorský program. Díky němu si mohou studenti mimo jiné vyzkoušet tzv. stínování v rozličných firmách a zjistit tak, co jednotlivé profese obnáší a čemu by se chtěli v budoucnu věnovat.

Studenty přijeli podpořit také například moderátor České televize a dlouholetý spolupracovník organizace ROMEA Richard Samko a novinář a lektor mediálních kurzů Patrik Banga. Společně vedli mediální workshop, hovořili o roli médií ve společnosti a prakticky ukázali, jak se natáčí zpravodajský formát. Druhý den pak společně s lektorem Robertem Sutorým a studenty natočili videovzkaz, který server Romea.cz odvysílá u příležitosti Mezinárodního dne Romů 8. dubna.

VIDEO

Na akci dorazil také absolvent Semináře romistiky na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy Jan Ort, který vedl celodenní workshop o romské historii, diskutoval se studenty o tom, čím jejich rodiny a předci prošli například během druhé světové války a poštěl jim autentické rozhovory s romskými pamětníky. Workshop na téma identity měl na starost student psychologie Roman Koky společně se zkušeným lektorem Janem Duždou.

"Myslím, že tady jde krásně vidět potřeba těchto setkání. Studenti vidí, že na to nejsou sami, že existuje řada dalších studentů, kteří se potkali s podobnými překážkami, a že mezi Romy jsou úspěšní studenti, kteří pro ty další mohou znamenat jednu z největších motivací ke studiu," zhodnotil setkání Roman Koky a dodává: "Jak já říkám, s každým takovým setkáním doslova rostu, a myslím že nejen já. Takže baruv!"

Postupně se organizátorům setkání scházejí zpětné reakce také od zúčastněných studentů. "Bylo to super, jsem strašně moc rád, že jsem se stal součástí, a v létě, pokud budu moct, tak přijedu znovu určitě," napsal pořadatelům akce student druhého ročníku uměleckomanažerské střední školy Petr.

Nicolas, student prvního ročníku oboru management ve strojírenství, popsal své dojmy ze setkání takto: "Na setkání se mi velmi líbilo, odnesl jsem si z něho hodně ponaučení, které mi v životě pomůže. Poznal jsem tam skvělé lidi."

Jak vypadalo předchozí - zatím největší - setkání v Krkonoších, kterého se zúčastnili nejen romští středoškoláci ale také vysokoškoláci, se můžete podívat na videu natočeném přímo účastníky ZDE.

Setkání romských studentů  "Baruvas - rosteme" pravidelně v průběhu roku realizuje organizace ROMEA pod hlavičkou Romského stipendijního programu. V něm aktuálně podporuje formou stipendia na 81 studentů středních a vyšších odborných škol. Desítky dalších studentů získává díky programu doučování, mentoring či možnost absolvovat různé vzdělávací kurzy a stáže. Studenti sami pak vykonávají dobrovolnickou činnost v různých organizacích a zařízeních.

Koncept pravidelných setkávání romských studentů Baruvas podporuje vybrané účastníky ve vzdělávání, seberozvoji a prohlubování znalostí, zkušeností a kontaktů, které budou moci použít jak v profesním tak soukromém životě.