Vyšlo nové Romano voďi: S Monikou Duždovou o „slavné“ segregované škole v Michaľanech, s Claudií Laburdovou o romských ženách

„Romští žáci měli samostatné třídy, poschodí, ba dokonce i toalety. Měli dokonce vyčleněn svůj samostatný dvůr, kterému se říkalo černý,“ vzpomíná v rozhovoru aktuálního vydání na známou segregovanou školu ve slovenských Michaľanech Monika Duždová, jedna z těch, koho si nové vedení školy přizvalo k napravení neúnosné situace, kvůli níž se tehdy na Slovensko vydal i reportér deníku New York Times.

K rozhovoru už bohužel nebudeme moci pozvat významného básníka, překladatele, novináře a aktivistu Jana Döme Horvátha, který nás náhle opustil začátkem jednoho z prvních červnových dnů. Věnujeme mu tedy alespoň srdečnou vzpomínku, Mi del o Del leske loki phuv (Nechť mu Pán Bůh dá lehkou zem).

Obdivuhodný je i životní příběh Claudie Laburdové, současné koordinátorky romské ženské skupiny Manushe. Představujeme ji v rubrice profil a vážíme si toho, že nás nechala nahlédnout do své profese i soukromí.

Jak je to ve skutečnosti s charitativním „sbíráním víček“ přibližuje v komentáři spoluzakladatel platformy znesnáze21 Čestmír Horký, která dokáže rychle a efektivně pomoci potřebným: na kolik korun myslíte, že se zhodnotí pět set víček?

Představíme vám také unikátní databázi Institutu terezínské iniciativy, která na webu holocaust.cz shromažďuje a zpřístupňuje údaje o romských obětech holokaustu, a pozveme vás do divadla na představení brněnské scény Husa na provázku Gadžové jdou do nebe.

A nezapomněli jsme ani na svět literatury – ve spolupráci s nakladatelstvím Kher jsme pro vás připravili povídku mladé talentované autorky Nikoly Beljajevové, pravidelnou rubriku inspirovanou reálnými příběhy „z periferie“ nebo výběr z aktuálního dění.

Časopis si objednejte pomocí jednoduchého formuláře na www.romanovodi.cz.