Naše aktivity

Projekty, publikace, videa a filmy

Splněný sen

Link Video (Ex: Youtube...):

Splněný sen

Romská kapela Gipsy Kubo hraje takzvaný „rom-pop“, velice populární a rozšířený styl mezi Romy, jež kombinuje moderní rytmy s tradičním romským folklórem. I přes rozšiřující se počet kapel, které rom-pop hrají, se kapela Gipsy Kubo dokázala prosadit a získat velký počet fanoušků. Na internetovém rádiu iRoma se dlouho držela na prvních příčkách hitparády a registrovala tak tisíce posluchačů. Krátký film zaznamenává vyprávění o vzniku kapely, ale také zachycuje postavení zpěvačky, jež může pro mnohé nabourávat představu o tradiční úloze v rodině a vůbec působení v čistě mužské romské kapele.

• Hlavní Producent: Kelly Whalen
  • Producent: František Bikár
  • Spolupracovníci Producenta: Adéla Zicháčková, Chantale Glover, Petr Zápotocký, Renata Berkyová

O projektu

„Evropa: domov pro Romy“ je název projektu, kterého cílem je poukázat na problémy, kterým Romové ve střední a východní Evropě čelí, a také dostat do povědomí příběhy Romů, kteří jsou úspěšní, ale málokdo o nich ví. To vše prostřednictvím tvorby krátkých dokumentárních filmů, kterých témata si volí a dále vytváří do filmové podoby začínající romští novináři ve spolupráci se zkušenými dokumentaristy.

Do projektu se zapojilo celkem pět zemí: Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko a Česká republika.

Partneři projektu: Centrum nezávislé žurnalistiky (Budapešt), Centrum nezávislé žurnalistiky (Bukurešt), ROMEA (Praha), Centrum pro vývoj médií (Sofia), MEMO 98 (Bratislava) a Univerzita Miami (USA), jejíž profesor Rich Beckman působil jako ředitel a odborný garant projektu.