Společně to dokážeme! Pomáháme studentům plnit si své studijní sny!

Vstoupili jsme do čtvrtého roku podpory romských studentů a studentek  s dobrými studijními výsledky, kteří by si kvůli špatné finanční situaci rodiny  nemohli studium dovolit.

Musíme se vypořádat s tím, že podpora hlavního donora nadace Velux Foundation dle smlouvy postupně klesá a nakonec se budeme muset obejít bez ní. Současně s tím se potýkáme s faktem, že kromě Nadace Albatros, nadace Psaní pomáhá a nadace Sova,  nás žádné další české nadace, u kterých jsme žádali o grant nebo s nimi jednali,  podpořit nechtějí.

Jsme jednou z prvních romských organizací, která se vydala cestou online individuálního dárcovství. Proto jsme odkázáni na podporu vás, jednotlivých dárců. A my již víme, že společně s vámi to dokážeme. Dokázali jsme to v minulých letech a věříme, že to dokážeme i nyní.

V současné době se chceme soustředit převážně na dlouhodobou a pravidelnou podporu dárců, kteří budou stipendijní program podporovat měsíčně menší částkou. To nám pomůže diverzifikovat portfolio jeho  financování.

V tuto chvíli (říjen 2019) máme něco kolem stovky  pravidelných dárců.  Kdybychom dosáhli toho, že nás bude měsíčně podporovat 500 dárců částkou 250 Kč, zajistíme tak financování třetiny programu.

Každoročně se o stipendium hlásí až 150 studentů.

Oborná komise složená z vysokoškolsky vzdělaných hodnotitelů vybírá stipendisty podle prospěchu, sociální situace uchazečů a motivační eseje ke studiu. Za poslední 3 roky podpory nám odpadlo ze studia pouze 5 studentů (nemoc, přestup na učiliště), což nám potvrzuje, že nastavení komplexní podpory studentů je efektivní.

Na jaře 2019 bylo z 8 maturantů 6 z nich přijato ke studiu na vysoké škole.

Vaše dary pomáhají srovnávat rozdílné startovací podmínky romských studentů a přinášejí každoročně pozitivní výsledky.

Cílem stipendijního programu organizace ROMEA je dlouhodobé rozšiřování střední vrstvy Romů. Investice do vzdělání je nejlepší možnou cestou, jak se vymanit z chudoby, předsudků  a stereotypů o Romech, kterým čelí nejen naši studenti, ale romská národnostní menšina jako celek. Věřte nebo nevěřte, i romské děti mají své sny. A my jim společně s Vámi můžeme v naplnění jejich studijních snů pomoci.

Děkujeme Vám za Vaši pravidelnou měsíční podporu.

Více se o projektu můžete dozvědět na stránkách www.romskastipendia.cz.